Documents needed for a workvisa in USA

Our passport quartet

At the counter of the municipality: “Can this young man write his name himself?” Freek looked questionably at Marlo. He left us surprised by writing his name down flawlessly and now he has a nice signature on his passport. A passport that will soon contain a visa so that we can move to America.

Our first step was of course to make the decision to go to America, but after that a lot had to be arranged. We would have liked a checklist so that we could get everything as quickly as possible. However, it did not work like that.

So in April I already went out with the boys for passport photos (of course Marlo had a school photographer at school the following week, but that would take too long). And when you go to the municipality to request a passport for your children, you have to think about the fact that when only one of the parents is present to make the request, the other parent should give permission in an official document for that. Needless to say, we now have those passports at home for some time.

Having the passports ready, Freek started to work with a company that helps with applying for the work visa. As it turned out they also needed birth certificates from the children an a marriage certificate of Freek and me. We were happy that Marlo just got a new bicycle so he could join Freek and Nolan (in a child seat on the back of the bike) by bike himself to the town hall in Veldhoven. Because the boys were born in Veldhoven we needed to go to the municipality there to get the certificates. Afterwards again to Geldrop for the marriage certificate, because we are married over there. Fortunately, we gathered the papers within 2 working days, returned them to the company so they could continue with the application, or so we thought…

After this, Freek received the message to have photos taken for the visas that meet America’s green card standards as passport format images are not allowed. Thus, our quest to make additional photos with the right standard started. Fortunately, this was possible at “the primera”, a convenience store for books, magazines, gift cards, and apparently also photographs for all kinds of visas, including an American one. Super nice and luckily they were open on a Sunday, so we could finally start the applications. That means it is now almost 2 months later before we could start the actual application.

Whom thinks such an application is done within half an hour… think twice. The site would give us a “time-out” for no particular reason or warning every now and then, which results in needing to fill in the information again and a time-out (with some irritation) for Freek as well. Also information regarding our parents needed to be filled in, so how do I write their Baptist names? For certainty we called them just to be sure, as filling in these papers should be done with utmost precision in order not to delay the process further.

But, the papers have been sent and the appointment with the Embassy has been made. Soon we will be going to there, ​​let us see how that will go…

Documenten die nodig zijn voor het werkvisum

Bij het loket van de gemeente: “Kan deze jongeman zelf zijn naam schrijven? “ Waarop freek vragend naar Marlo keek. Die ons natuurlijk liet verbazen door zijn naam mooi op te schrijven en nu dus een mooie handtekening heeft op zijn paspoort. Een paspoort waar binnenkort een visa in zit waardoor we naar Amerika kunnen verhuizen.

Onze eerste stap was natuurlijk de beslissing nemen om naar amerika te gaan, maar daarna moet er heel wat geregeld worden. We hadden graag een checklist gehad, zodat we alles zo snel mogelijk in huis konden halen. Echter is dat niet gelukt.

Dus ging ik in april al op pad met de jongens voor pasfoto’s voor op hun paspoort (natuurlijk had Marlo de week erna een schoolfotograaf op school, maar dat zou te lang duren). En als je dan naar de gemeente gaat moet je nadenken dat als maar 1 ouder mee gaat de ander een toestemmingsverklaring moet geven, dat er een paspoort aangevraagd wordt voor de kinderen.  Die paspoorten hebben we nu dus al even in huis.

Waarna Freek aan de slag ging met een bedrijf die helpt bij het aanvragen van het werkvisum. Die bleken dus ook nog de geboortecertificaten van de kinderen nodig te hebben en een huwelijkcertificaat van ons. Wij blij dat Marlo net een nieuwe fiets had waardoor hij goed mee kon fietsen naar het gemeentehuis in Veldhoven. Het is dus zo geregeld dat waar je geboren bent je de geboorteaktes op moet halen. Daarna dus door naar Geldrop voor ons huwelijkscertificaat, omdat we daar getrouwd zijn. Gelukkig hadden we die papieren binnen 2 werkdagen bij elkaar gesprokkeld en konden die gegevens weer terug naar het bedrijf. En kon de aanvraag gedaan worden…

Mooi net dus, want Freek kreeg de mededeling om pasfoto’s te laten maken voor op de visums die voldoen aan de greencard standaarden van Amerika. Dus wij op pad om foto’s te laten maken. Dit kon gelukkig bij de primera, die via een computer de foto’s aanpast naar de standaarden voor de amerikaanse greencard. Super fijn en gelukkig waren die op zondag open, zodat we de gegevens, bijna 2 maanden later, in konden gaan voeren voor de echte aanvraag.

Wie denkt dat dat binnen een half uurtje is gedaan komt bedrogen uit. De site gooide ons er regelmatig uit via een time out (wat de nodige irritatie opleverderbij Freek) en de gegevens die je in moet vullen heb je niet zomaar paraat. Ook moesten de doopnamen van onze ouders erin en ja hoe schrijf je precies je gaat dan twijfel of het met een s of z is bijvoorbeeld … Die hebben we dus voor de zekerheid maar even gecheckt, want dat komt erg nauw.

Maar de papieren zijn opgestuurd en de afspraak is gemaakt. Binnenkort zitten we bij de ambassade, hoe dat het dan verder gaat……


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.